nov
18

Szeretném összeszedni, hogy hány főiskolán, egyetem tanítják ugyanazt a tárgyat a levelezősöknek és milyen álnéven. Most arra a matematika tárgyra gondolok, aminek az első féléve szinte kivétel nélkül a következőkből áll: sorozatok, függvények határértéke, folytonossága, differenciálszámítás és integrálszámítás. A levelezőn vagy távoktatásban tanulható szakokon ez leginkább gazdasági matematika néven elterjedt.

Hogy mi benne a gazdasági? Hát, igen. Ez azért jó kérdés, mert ugyanezt tanulják a mérnökök, matematikusok, programozók vagy a matektanárok is, kicsit ugyan részletesebben, és analízis néven.

A problémát néhány intézményben úgy oldják meg, hogy hozzácsapnak még egy fejezetet az anyaghoz, amibe "gazdasági számításokat" tesznek. Sajnos ezeken érződik, hogy a tárgyat oktatók, és a tananyag összeállítói nem gazdasági szakemberek, hanem matematikusok, így aztán ehhez a témához nem értenek. A feladatok nehézségi fokán is látszik, hogy ezt a témát igencsak kényszerből tették bele. De ismerek olyan főiskolát is, ahol még ezzel sem fárasztják magukat.

Nálatok mi a helyzet? Írd le, hova jársz, és milyen néven, mit tanítanak matekból!

A bejegyzés trackback címe:

https://megintmatek.blog.hu/api/trackback/id/tr111534046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása