máj
12

Fónad Flóra

Mivel foglalkozol?

Azoknak a főiskolásoknak, egyetemistáknak próbálok segíteni, akik gazdasági felsőoktatásban kezdtek el tanulni, és mikor beiratkoztak, még nem is sejtették, hogy a gazdasági matek nem egy mellékes (töltelék) tantárgy, hanem olyan, amelyen sokan elvéreznek. Akik gazdasági szakokra járnak, nem feltétlenül jók matekból, sokan munka mellett, levelezőn tanulnak, és már régen érettségiztek. Tapasztalataim szerint a diákok nagy százalékának segítségre van szüksége ahhoz, hogy sikeresen letegye a vizsgát. Rengetegen tolják maguk előtt a tantárgyat félévről félévre, és már csak a matek szó hallatától is görcsbe rándul a gyomruk.

Olyan oktatóvideókat készítek számukra, amely részletesen elmagyarázza a típusfeladatok megoldását nem feltételezve semmilyen matematikai előképzettséget. Például azt is mindig elmondom, hogy törtet hogyan kell törttel osztani, pedig azt már ugye mindenki tanulta általános iskolában.

Ugrás a gazdasági matekos oldalra...

Hogyan jött az ötlet? Hogyan kezdtél bele? Milyen előzményei voltak?
Tervezetten, számokkal, tervekkel vágtál neki, vagy inkább intuitív alapon a vállalkozásnak?

Régóta tervezgettem már vállalkozás indítását. Kislányom születése előtt is volt egy kísérletem. Ez az ötlet nem jött be, de utólag azt gondolom, hogy a marketing ismereteim hiánya miatt.

A szülési szabadságon lévő kismamák köztudottan többet lógnak a neten. Én meg pláne, aki a párom szerint kocka és netfüggő vagyok, így találtam rá a www.gazdagmami.hu oldalra, ahol részt vettem egy nyereményjátékon, és egy tananyagot nyertem. Végighallgattam a felvételeket, elolvastam mindent, majd eldöntöttem, mihez kezdjek.

Mivel sokan kerestek meg mint matematika tanárt azzal, hogy gazdasági matematikából szeretnének magánórát, rájöttem, hogy lényegében mindegy, ki melyik intézménybe jár, a tananyag nagyjából ugyanaz, és én ugyanazt magyarázhattam el újra és újra. Így jött az ötlet, hogy a magyarázatot „automatizálni” is lehet videó formájában.

Mekkora a cég? Hányan dolgoztok benne? Milyen segítséged (családtagok, alvállalkozók stb.) vannak?

A céget párommal alapítottuk tavaly augusztusban, ő csak alkalmanként dolgozik benne, mert van egy másik főállása. Alkalmazott egyelőre nincs. A jövőben viszont szeretnék nyitni az élő online oktatás felé, illetve szeretnék más problémás gazdasági tárgy oktatását is bevonni a cég tevékenységébe, amihez már feltétlenül szükség lesz más tanárokkal való együttműködésre.

Hogyan marketingeztek, mik a tapasztalataid ezen a téren? Milyen módszerek vannak, amik beváltak, amiket szívesen ajánlasz másoknak is, és mik azok, amikkel nem voltál elégedett?

A legtöbb regisztrálót a Google Adwords hirdetés, és a keresőoptimalizált oldalunk hozza, de körülbelül ugyanennyien jelölik meg regisztrációkor azt is, hogy ismerősüktől hallottak az oldalról, ami ugye abból adódik, hogy a célpiac jól meghatározható helyeken lokalizálódik, és kapcsolatban vannak egymással.

Most kezdtük a szórólapozást egyelőre két intézményben, ennek eredményeiről még nem tudok beszámolni.
Ami nem vált be az a bannerhirdetés. Célpiacunk esetében nehéz volt olyan oldalt találni, ahol nagy arányban azok fordulnak meg, akiket szolgáltatásunk érdekelhet. Végül egy magántanár-kereső oldalt választottunk, de minimális volt az átkattintás, így három hónap után leállítottuk a hirdetést.

Ugrás a gazdasági matekos oldalra...

Hány gyermeked van? Mennyi idősek voltak, amikor elkezdtél dolgozni?

Egy kislányom van, aki jelenleg két és fél éves, és egy éves volt, amikor elkezdtem a videóimat készíteni.

Hogyan egyezteted össze a vállalkozást és a gyermeknevelést, családi életet? Volt segítséged?


Amikor Eszter lányom még nem járt bölcsődébe, lényegében az alvásidejét tudtam a videófelvételek készítésére szánni, hiszen ahhoz teljes csend kell. Minden más vállalkozással összefüggő tevékenységet lehetett csinálni akkor is, amikor valamilyen okból kis nyugi volt, pl. DVD-t nézett. A játszótéren hallgattam mindig az anyukákat, akik elmesélték, hogy míg a gyerek alszik, ők gyorsan milyen házimunkákat végeznek el. Hát ez számomra elképzelhetetlen volt. Kifejezetten lelkiismeret furdalásom lett volna, ha ezt az „értékes” időt ilyenekre pazarolom el.

Most hogy Eszter bölcsődébe jár, 8 és 15 óra között van a “munkaidőm”. Nagyon fontosnak tartom, hogy délutánonként és hétvégén vele foglalkozzak, hiszen a vállalkozás azért jött létre, hogy több időt tölthessek vele. Segítségem lényegében nincs, a nagymama és a dédi messze élnek.

A 8 és 15 óra közötti munkaidő meglehetősen korlátozott azt is beleszámítva, hogy ez alatt az idő alatt még órákat is adok. Így a cég fejlődése nem halad olyan tempóban, ahogy szeretném, de úgy érzem, semmi értelme nem lenne ennek a „vállalkozósdinak”, ha a gyerekre nem maradna idő.

A legtöbb anyuka “félgőzzel” kezd bele a vállalkozásba, aztán ahogy felszabadulnak az energiái, az ideje, egyre jobban fejlődik a cég. Neked mi erről a tapasztalatod? Mit tudtál/tudsz megcsinálni a gyerekek mellett otthonról és mi az, amibe akkor kezdtél bele, amikor már nagyobbak lettek?

Lányom fél éve jár bölcsibe, ez alatt az idő alatt a felszabaduló időt a repertoárról még hiányzó témakörök feldolgozására szántam. Most lettem kész nagyjából az összes témakörrel, úgyhogy ezután már az eladásra koncentrálhatok.

Milyen terveid vannak? Mit szeretnél megvalósítani, hova szeretnél eljutni?

Szeretnék olyan órákat szervezni, amelyen mindenki otthonról vesz részt, és a diákok egy virtuális tanteremben tanulnak. Főleg a kisebb településen lakóknak jelentene ez segítséget, hiszen ott nem biztos, hogy találnak felkészítő tanárt. A Skype erre a célra kifejlesztett szoftverével már próbálkoztam, karácsonyi ajándékként ajándék óra lehetőséget kaptak a regisztráltak, azonban a szoftver sok szereplővel nem működött megbízhatóan, tehát másikat kell keresni. Az is problémát jelent, hogy a hallgatók nagy része (főleg a levelezősök) csak az esti órákban érnek rá, tehát ezekhez az órákhoz más tanárt kell találnom.
Szeretnék más problémás tantárgyakból is oktatóvideókat készíttetni, olyan vállalkozó szellemű tanárokat keresni, akik statisztika, mikro- és makroökonómia, számvitel és operációkutatás tárgyakból elkészítenék a hasonló jellegű videókat.

Mit tanácsolsz azok számára, akik még csak tervezgetik a vállalkozást? Mire figyeljenek oda, mit tartasz fontosnak és mit nem? Mit csinálnál másként, ha most vágnál bele?

Sok anyukát látok magam körül, akinek vagy megszűnt a munkahelye és nem talál állást, vagy nem akar a régi munkahelyére visszamenni, mert a munkabeosztása mellett nem tudja kire hagyni a gyereket. Azt üzenem nekik, hogy ne féljenek belevágni, ha van egy jó ötletük, de előtte mindenképpen szerezzenek marketing ismereteket. Ha ahhoz, amit csinálni szeretnének, komoly beruházásra van szükség, próbáljanak előbb más kapcsolódó, kevésbé költséges területet találni.

Ugrás a gazdasági matekos oldalra...

A bejegyzés trackback címe:

https://megintmatek.blog.hu/api/trackback/id/tr22897634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása