ápr
10

Nagyon örültem annak, hogy az előző feladataimmal ellentétben most a helyes megoldásra érkezett a legtöbb tipp. Ez azt mutatja, hogy ahogy halad előre a félév, egyre többet tudtok.

Emlékeztetőül: a feladat az volt, hogy mi a valószínűsége, hogy a locsoló a képen látható sorrendben rakja ki a tojásokat a táskájából. A megoldás: A valószínűséget úgy kapjuk meg, hogy a kedvező esetek számát osztjuk az összes esettel. Kedvező eset 1 van, méghozzá az, amit a képen látunk. A tojáskört persze elforgathatjuk akárhogyan, az ugyanannak a sorrendnek számít, ha tojások sorrendjét nem változtatjuk.

Az összes eset pedig, hogy hányféleképpen lehet kör alakban 7 különböző tojást letenni. Ha nem kör alakba, hanem sorba raknánk őket, akkor mindenkinek világos, hogy 7! lenne a megoldás, de a körnél nincs első vagy kitüntetett hely, ezért ha minden tojást egy hellyel jobbra helyezünk (vagyis elforgatjuk a kört), akkor az ugyanannak a sorrendnek számít. Ugyanígy akár kettő, három, négy, öt vagy hat hellyel is arrébb rakhatjuk, akkor is ugyanazt a kört kapjuk, csak elforgatva. Ezért az egy sorba lerakással összehasonlítva itt minden sorrendnél van hét olyan, ami azonosnak számít, tehát a 7!-t 7-tel kell osztani, ami 6!.

Vagyis a megoldás az 1/6! volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://megintmatek.blog.hu/api/trackback/id/tr971909712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása